HANG
Hangflygning erbjuder något för de flesta. Njut av närheten till naturen och livet runt dig eller lek med fart och roliga marknära manövrer.
Som hangflygare är du bara beroende av vinden och närheten till en någorlunda brant backe.
HANGVIND
När vinden träffar en långsträckt brant tvingas den uppåt. Detta skapar en slags våg som kallas hangvind och som du kan “surfa” på med en skärm!
En strandbrink eller en bergssida som vetter mot vinden kan erbjuda många timmars flygande en bra dag! Ofta åker man till kusten där sjöbrisen hjälper till att skapa en jämn och behaglig vind, och när man flugit klart kan man landa på stranden för ett skönt dopp! Men hangvindar kan skapas överallt där ett tillräckligt långsträckt och brant hinder tvingar vinden uppåt – t ex ett hus eller en tät trädridå.
Hangflygning är ganska lätt att lära sig men olika flygställen erbjuder väldigt olika möjligheter och utmaningar och de brukar därför klassas som lätta, medium eller avancerade hang.
BÖRJA HANGFLYGA
För att hangflyga behöver du först skaffa dig en studentlicens och därefter en hangbehörighet. Studentlicensen är din första licens och den får du efter din grundkurs. Innan du går vidare till en hangkurs bör du träna för att bli duktig nog att hantera skärmen i brant terräng och i litet hårdare vind. Det är enkelt att komma igång men för att kunna flyga på fler och mer avancerade flygställen ska du öva mycket med skärmen på marken. Leta upp en hangkurs direkt på utbildningskartan. Snart är det du som svävar med fåglarna över träd och hus!
START & LANDNING
Det finns typiskt två grundmetoder för att starta ett hangflyg: uppifrån eller nedifrån. Med en lagom vind är det ofta enklare att starta ifrån toppen men i litet hårdare vind blir det mer utmanande och då är det ofta bättre att starta längre ned, eller kanske i botten av hanget.
Som hangpilot måste du kunna bedöma var det är säkert att landa och man har i princip samma två möjligheter, beroende på hur stark vinden är: på toppen av hanget eller längre ned.
Som hangpilot flyger du ofta nära marken så det är viktigt att förstå hur vinden påverkas av träd, byggnader och allt annat man har omkring sig.
WAGGA!
Att träna med sin vinge på marken är fantastiskt kul. Efter att man lärt sig grunderna börjar man gärna experimentera och snart övergår träningen i en lek i alla tre dimensionerna där man känner sig nästan tyngdlös!
Med vingens hjälp kan man enkelt skutta många meter mellan sanddyner, klättra upp för väggar eller hoppa över höga hinder. Man kan kombinera korta flyg med roliga trick och verkligen “surfa på vinden”.
Denna blandning mellan markhantering och flygning kallar vi wagga!
VILL DU VETA MER?
Om du har fler frågor så prata gärna med riktiga skärmflygare på vår Facebook sida: "Vill Flyga". Där finns det gott om aktiva piloter som kan ge dig tips, råd och svara på frågor.
Vill du veta vad som händer inom skärmflyget i Sverige just nu så kolla in vår egen tidning: Hypoxia.