fbpx
Select Page

TANDEM

Genom att följa med en erfaren pilot pilot får du en föraning om hur det kan vara att flyga på egen hand. Som tandempassagerare är du i säkra händer och kan njuta av upplevelsen som ofta blir ett minne för livet.

Du kan flyga med eller utan motor i olika typer av miljö, som berg, över öppet landskap eller på ett hang.

Som tandempassagerare sitter du framför piloten i en särskild passagerarsele eller i en “trike” – ett trehjuligt chassi med motor. En flygtur kostar typiskt från ca 900kr beroende på vilken sorts tandemflyg du vill prova och hur länge du vill flyga. Piloten är mycket erfaren, ofta med över tusen flygtimmar i ryggen, så du kan vara säker på att din upplevelse blir lika säker som spännande.

De flesta företag erbjuder bokning men somliga erbjuder också drop-in, så att du kan bestämma dig spontant på plats. Du kan enkelt hitta en tandempilot på kartan här under men missa inte att läsa igenom vad du kan tänka på innan du ger dig iväg för din stora upplevelse.

HÄR KAN DU FLYGA TANDEM

INNAN DU FLYGER 

I stort sett vem som helst kan flyga skärm och som tandempassagerare finns väldigt få hinder. Så länge du väger mellan 20 och 110 kg kan du vanligtvis flyga oavsett ålder eller fysik.

Vädret är däremot en viktig faktor och det är alltid piloten som avgör om det går att flyga eller inte. Har du bokat ett flyg så kolla gärna innan du åker att piloten faktiskt inte har ställt in flygningen p g a väderprognosen eller lokala väderfenomen.

Väl på plats kan du kanske behöva vänta en stund på din tur så planera gärna din flygdag som en utflykt. Gör det bekvämt för dig och ta gärna med en fikakorg. De flesta tandempiloter rekommenderar ett par bekväma skor. Tänk på att du (och dina vänner) antagligen kommer behöva gå i terräng. Det rör sig för det mesta om en ganska lätt promenad t ex över ett gräsfält eller en backe, allt beroende på var och hur du vill flyga.

BERG & HANG

Att starta ifrån ett berg eller ett hang går till på samma sätt: Både du och piloten springer nedför tills ni lättar.

En start ifrån ett berg ger ordentlig med höjd och om du så önskar kanske en del litet brantare manövrer. Ett hangflyg kan erbjuda litet mer fartkänsla och du kan interagera med de som tittar på ifrån marken.

MOTOR

Med motor kan man starta antingen till fots eller sittande i ett trehjuligt chassi – trike. 

Ett tandemflyg med fotstart liknar mer det du skulle uppleva om du börjar flyga själv medan trike kan vara ett bekvämare alternativ om du vill slippa springa vid start och landning, eller om du kanske har ett rörelsehinder men ändå vill uppleva flygning.

VINSCH

Tillsammans med piloten blir du bogserad ifrån ett fält högt upp över terrängen. 

En vinschstart innebär att du behöver ta några få steg innan du lättar tillsammans med din pilot. Ni stiger mycket fort och det kan vara en hisnande upplevelse. Väl uppe släpper du bogserlinan och kan njuta av ett härligt friflyg tillbaka ned till startfältet.

VILL DU VETA MER?

Om du har fler frågor så prata gärna med riktiga skärmflygare på vår Facebook sida: "Vill Flyga". Där finns det gott om aktiva piloter som kan ge dig tips, råd och svara på frågor.

Vill du veta vad som händer inom skärmflyget i Sverige just nu så kolla in vår egen tidning: Hypoxia.

Pin It on Pinterest