fbpx
Select Page

BERG

Som skärmflygare kommer du förr eller senare längta till bergen där en start tidigt på dagen kan erbjuda flygning till sent på kvällen om är duktig och miljön bjuder under dagen på både termik– och hangflygning.

Det alpina landskapet bjuder inte bara på majestätiska naturupplevelser utan ger också möjligheter till svindlande fartlekar om du kombinerar din vinge med ett par skidor.

TERMIK

 

När solens strålar möter landskapet under dig kommer olika platser att värmas upp olika mycket. Under morgonen kommer t ex östsidan på ett berg eller hög kulle att bli varmare än den skuggiga västsidan. Den varma luften blir då lättare och stiger till sist uppåt genom den omgivande luften. Alla flygande varelser – fåglar som skärmflygare – letar efter denna stigande varmluft för att kunna flyga högt.

Termik bildas över de flesta landskap, även skogar och jordbruksmark, men i bergsmiljön bildas termiken lättare på de solbelysta sluttningarna och dessutom skapas hangvindar på många ställen där branterna vätter mot vinden. Resultatet blir en miljö som erbjuder stora möjligheter till långa flyg och fantastiska uppleveler.

BERGSBEHÖRIGHET

För att starta ifrån berg och flyga i alpin miljö behöver du skaffa dig en bergsbehörighet. Detta går bra att göra så fort du är klar med din studentlicens. Många erövrar sina bergsbehörighet på en resa söderut men det går också bra att kontakta en skola i de svenska fjällen. Kolla på kartan över svenska klubbar, utbildare och skärmflygföretag för att hitta en skola eller boka en resa.

START & LANDNING

En typisk bergsstart börjar såklart med att man tar sig högt upp till en bra startplats. På en arrangerad resa är det vanligt att uppfarten är välordnad, antingen via lift, gondol eller kanske en buss.

Väl på plats är det mycket viktigt att veta hur startplatsen fungerar och hur vädret ser ut att utveckla sig. Bergsmiljön formar vindarna och det finns gott om lokala väderfenomen man kan utnyttja men också en del man måste se upp med. En bra guide är väldigt viktigt tills du har fått mycket erfarenhet som bergsflygare. Det kan också vara stor skillnad på var i en bergskedja du flyger. Flyger du t ex i de lägre bergen i gränstrakterna är det enklare att hitta säkra och bra landningsplatser men erfarna piloter letar sig gärna djupare in bland bergen för att kunna stiga högre och flyga längre.

Bland höga berg bildas under dagen ofta en särskild dalvind som kan bli mycket hård, och göra en landning i dalen svår. Det är många gånger bättre att landa en bra bit upp på en bergssluttning om man inte vill vänta på att dalvinden ska lägga sig framåt kvällen.

 
 

SPEED

Med skidor och en liten skärm förvandlas bergen till den perfekta lekplatsen!

“Speed” är inkörsporten till skärmflyget för många som sett skärmflygare roa sig i pudersnön. Men en skärm på mellan bara nio och elva kvadratmeter kan du åka fort och hoppa/flyga hundratals meter. Det ger en fantastisk frihetskänsla och är ett självklart sätt att skärmflyga för den som älskar adrenalin!

VILL DU VETA MER?

Om du har fler frågor så prata gärna med riktiga skärmflygare på vår Facebook sida: "Vill Flyga". Där finns det gott om aktiva piloter som kan ge dig tips, råd och svara på frågor.

Vill du veta vad som händer inom skärmflyget i Sverige just nu så kolla in vår egen tidning: Hypoxia.

Pin It on Pinterest